Clara López Basanta

Clara Lopez

Professora associada
Àrea: Didàctica de les Ciències Socials
Despatx: 1.35
Tel: 973 70 65 41

A/e: claralopez@didesp.udl.cat

 

Càrrec professional actual

Professional autònoma del patrimoni i la didàctica

Coordinadora de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran

 

Perfil Acadèmia

https://lleida.academia.edu/ClaraLópez

 

Recerca

Els àmbits centrals de la meva recerca i docència són la didàctica del patrimoni, la didàctica de la història, l’educació patrimonial i la museografia didàctica. A partir de la tesi doctoral que estic duent a terme a la Universitat de Lleida (“Análisis del automóvil como objeto expositivo y su tratamiento didáctico”, dirigida per la Dra. Nayra Llonch Molina), he participat en diversos congressos a nivell nacional i internacional relacionats amb els àmbits de el patrimoni, la didàctica de les Ciències Socials i la didàctica de la Història.

 

Publicacions

Cacheda, M.; López-Basanta, C. i Torres, A. (2017). El programa educatiu del Conjunt Rupestre de la Roca dels Moros (Cogul, Lleida): identitat, coeduació i competències per a la inclusió educativa. Her&Mus. Heritage & Museography, 18, 131-144.

 

Company, X. (dir.) i López-Basanta, C. (coord.) (2016). La Vall de Boí :  Patrimoni de la Humanitat. Lleida: Edicions i Publicacions de la Universitat de Lleida : Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM). ISBN: 9788484098720.

 

Company, X. (dir.); Berlabé, C., López-Basanta, C., Niñá, M. i Puig, I. (2015). Guia de Lleida : Una gran ciutat : Tota per descobrir. Lleida: Edicions i Publicacions de la Universitat de Lleida : Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM). ISBN: 978-84-8409-7938.

 

López-Basanta, C. (2019). Comunidades de práctica y centros educativos: ¿podemos compartir maneras de trabajar?. Aula de innovación educativa, 286, 33-37.

 

López-Basanta, C. i Llonch, N. (2018). Fuentes primarias objetuales del pasado y su tratamiento didáctico en los museos. El caso concreto del automóvil. Dins A. López-García i P. Miralles (eds.) Nuevas líneas y tendencias de investigación en educación histórica (pp. 305-316). Murcia: Universidad de Murcia, Servicio de Publicaciones.

 

López-Basanta, C. (2016). El automóvil como objeto expositivo: su exposición en el museo y su valor didáctico. Primeros resultados. Ciencias Sociales, Educación y Futuro. Investigaciones en didáctica de las ciencias sociales. Libro de actas del simposio. Santiago de Compostela: Red 14-Universidad de Santiago de Compostela, p. 612-622.

 

López-Basanta, C. i Llonch, N. (2015). El automóvil como objeto de museo y su valor para el conocimiento de la Historia. Primeros pasos hacia una aproximación didáctica del automóvil. CLIO. History & History Teaching, 41, p. 1-11.

 

Sabaté, M. i López-Basanta, C. (2014). Trabajando desde el museo con y para la comunidad. El Proyecto Animalia y el Museo de Lleida. Reflexionar desde las experiencias : una visión complementaria entre España, Francia y Brasil. Actas del II Congreso Internacional de Educación Patrimonial, p. 505-515.

 

Projectes destacats

He colaborat amb la realització del treball de camp portat a terme al Museu de Lleida en el marc del projecte de recerca ministerial ‘La Ciencia que no se aprende en la Red. Acercar el método científico en las aulas de secundaria (FCT-15-9881, 2016)’, dirigit pel Dr. Joan Santacana Mestre. Actualment formo part de I’equip ICE ‘Museus i biblioteques escolars: espais per desenvolupar la competència alfabetitzadora dels infants’, coordinat per la Dra. Nayra Llonch Molina.
Fora de l’àmbit acadèmic, des de 2017 he format part de la Comunitat de Pràctica Patrimoni i Escola, formada per professionals del patrimoni i docents i vinculada a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, que durant tres anys ha treballat en el desenvolupament d’una Guia per avaluar el disseny de les activitats educatives patrimonials en el marc competencial, presentada al Museu Nacional d’Art de Catalunya al maig de 2019. Així mateix, col·laboro en el desenvolupament d’una comunitat de pràctica a l’escola Jaume Miret de Soses (Lleida) juntament amb centre de Recursos Pedagògics de Segrià.